“Wat is de invloed van het staklimaat op de dierdagdosering en de slachtkwaliteit? Dat is slechts een van de vragen waar we een antwoord op hopen te krijgen.” Volgens Jaap Kreuger is er nog een wereld te winnen als het gaat om het optimaliseren van het stalklimaat. De vleesvarkenshouder en voorzitter van leveranciersvereniging StarFarmers hoopt dat het project Meten is weten daaraan bijdraagt. Bij dit project wordt gebruikgemaakt van de technologie van SlimmeStal.
In de stal van Kreuger hangt een sensorkastje. Die meet de temperatuur, de relatieve luchtvochtigheid, de luchtdruk en het CO2-gehalte. “Ik wil graag weten welke invloed deze factoren hebben op de diergezondheid.”
Het kunststof kastje is van Zwitserse makelij. De sensorapparatuur werkt draadloos en is aangesloten op het LoRa-netwerk. Iedere 10 minuten worden actuele gegevens doorgezonden. Dat levert een schat aan data op. “Het datacenter bevindt zich in Frankfurt. We hebben voor Duitsland gekozen in verband met de strenge privacywetgeving”, zegt Gé Backus, die namens Connecting Agri & Food het project begeleidt. “De data worden via het KPN LoRa-netwerk verstuurd. De connectiviteit is geen probleem, dit systeem werkt ook op plekken waar geen mobiele ontvangst is.”
Volgens Backus is het zaak de data te ontsluiten, zodat varkenshouders er in hun management daadwerkelijk wat mee kunnen. Dat is ook de wens van Kreuger.
‘Uiteindelijk wil je sturen op gegevens. Zover zijn we nog niet’
Bij de technologie van SlimmeStal staat gebruikersgemak hoog in het vaandel. Via een beveiligde url kunnen varkenshouders op hun smartphone, pc of I-pad online live meekijken. “De data worden weergegeven in grafieken en overzichtelijke widgets. In samenwerking met TU Eindhoven willen we de vertaalslag naar een tekstuele weergave maken, zodat de gebruiksvriendelijkheid verder toeneemt”, aldus Backus.
Technische gegevensSlimmeStal maakt gebruik van sensoren. Voor klimaatsensoren gaat het om de temperatuur, de relatieve luchtvochtigheid, de luchtdruk en het CO2-gehalte. Volgens Connecting Agri & Food wordt er ook getest met ammoniaksensoren en watermeters. Het zuinige, draadloze sensorkastje in de stal draait op normale batterijen.SlimmeStal is erop toegespitst de draadloze sensoren op een gebruiksvriendelijke manier toegankelijk te maken. Via een beveiligde url kunnen varkenshouders op hun dashboard online inloggen en meekijken. |
Meten is weten is een gesubsidieerd project en wordt ondersteund door meerdere ketenpartijen. De kosten van een sensorkastje zijn zo’n € 500. Een klimaatsensor zonder CO2-meter kost € 200. De abonnementskosten voor datatransfer bedragen enkele tientjes per maand, afhankelijk van het gekozen pakket.
EindoordeelVoordelen
Nadelen
|